Шанса за запошљавање особа са инвалидитетом

Извор: Викиновости

25. март 2010.
Крагујевац/ Србија Од маја 2010. године почеће да се примењује једна од одредби закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом који је усвојен прошле године а тиче се запошљавања лица са инвалидитетом по основу квота, према коме ће све компаније које имају преко 20 запослених бити у обавези да запосле једну особу са инвалидитетом са евиденције НЗС и по једну особу на сваких 50 запослених. Ова одредба била је непосредан повод за одржавање Сајма запошљавања особа са инвалидитетом који су у хотелу Нова Сицилијана организовали Центар за самостални живот инвалида Србије и Национална служба за запошљавање-Филијала Крагујевац, уз подршку ЦРС-а и УСАИД-а.

Сајму је присуствовао Дејан Јовановић, директор Националне службе за запошљавање који је истакао да су овакви сајмови значајни како би охрабрили што већи број послодаваца да понуде радна места за којима постоји потреба особама са инвалидитетом који су се према многим истраживањима показали као добри и одговорни радница, а да са друге стране охрабри и особе са инвалидитетом да се пријаве на евиденцију НЗС.

Веома је важно да се ова лица пријаве на евиденцију НЗС како бисмо били у прилици да им помогнемо. Држава ће преко НЗС и ове године пружити шансу за запошљавање преко многобројних програма као што су јавни радови, Прва шанса - истакао је Јовановић. Овај сајам окупио је 19 послодаваца који су исказали потребу за 78 радних места. Сајам је отворио Небојша Здравковић, заменик градоначелника Крагујевца који је нагласио да град Крагујевац у сарадњи са Министарством економије и регионалног развоја чини велике напоре како би створио повољан амбијент за отварање нових радних места и долазак инвеститора који ће свакако понудити шансу за запошљавање и особама са инвалидитетом.

Извор[уреди]