Чикита плаћала рекет терористима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. март 2007.

Брод са чикитиним бананама у Бремерхафену (Њемачка)

Вашингтон/ САД Амерички произвођач банана Чикита (Chiquita Brands International), прихватио је јуче новчану казну у висини од 25 милиона долара. Казна је изречена након потврђене сумње америчког министарства правде, о плаћању мита и рекета колумбијанским парамилитарним милицијама и терористима.

По наводима министарства, предузеће Чикита са сједиштем у Синсинатију и њен неименовани функционер су, између 1997. и 2004. године уплатили 1,7 милиона америчких долара, десничарској организацији "Уједињена грађанска одбрана Колумбије" (Autodefensas Unidas de Colombia), која се од стране америчке владе сматра терористичком организацијом. По законима САД су такве уплате кажњиве.

По државном тужиоцу, Чикита је плаћањем рекета штитила своје раднике, пошто у периоду прије тога, није била ријеткост да је радницима пријећено и да је опасност по запослене временом расла. У руководећим круговима преузећа су поступци плаћања рекета толерисани. У годишњим извјештајима су ти новчани трансфери ипак прећуткивани. Договор са америчким министарством правде је у интересу концерна, рекао је Фернандо Акире (Fernando Aguirre), председник пословодног одбора Чиките.

Новац из Чикитине касе је, по изјавама државног тужилаштва, ишао и љевичарским организацијама "Народној армији" (FARC) и "Националној ослободилачкој армији" (Ejército de Liberación Nacional), у вријеме њихове надмоћи у одређеним регионима (Ураба и Санта Марија) Колумбије.

Извор[уреди]