Четрнаест година од почетка НАТО бомбардовања

Извор: Викиновости


24. март 2013.
Србија -  (Beta) - У недељу се навршава 14 година од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију (СРЈ).

Зграда Генераштаба 14 година после
Слика: Laslovarga.

Годишњицу почетка бомбардовања државни званичници обележиће полагањем венаца на спомен обележја погинулим током НАТО интервенције.

Премијер Србије Ивица Дачић положиће венце на спомен обележје погинулим припадницима Војске Југославије на брду Стражевица у Раковици, министар одбране Александар Вучић крај спомен-обележја испред Команде Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, а градоначелник Београда Драган Ђилас на споменик погинулим радницима РТС-а.

У свим храмовима Српске православне цркве јутрос је служен помен настрадалима у НАТО бомбардовању.

НАТО напади су трајали 11 недеља и у њима је, према проценама из различитих извора, погинуло између 1.200 и 2.500 људи.

У бомбардовањима, која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе...

Напади на Југославију почели су 24. марта 1999. нешто пре 20 часова на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а југословенска влада исте ноћи прогласила је ратно стање.

О материјалној штети која је нанета Југославији током бомбардовања изнети су различити подаци. Тадашње власти у Београду процениле су штету на око стотину милијарди долара и затражиле надокнаду од чланица НАТО-а. Група економиста Г17 штету је проценила на 29,6 милијарди долара.

Бомбардовање Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Дан раније, представници ВЈ и НАТО-а потписали су у Куманову Војно-технички споразум, којим је прецизирано повлачење снага ВЈ са Косова и улазак у покрајину међународних војних трупа.

Извор[уреди]