Чеси и Пољаци не купују поврће

Извор: Викиновости3. јун 2011.
Европска унија -  (Beta-AP) - Пољаци и Чеси престали су да купују поврће због епидемије заразе новим опасним сојем бактерије ешерихија коли у Немачкој, а за сада не паниче у региону само Словаци.

„Пад обрта је огроман, људи се плаше иако у последњих месец дана на тржисту имамо само пољске краставце. Пољске су и ротквице и скоро све врсте парадајза“, казала је за данашњу Газету виборчу портпарол највеће пољске повртарске берзе у месту Броњиши Малгожата Скочевска.

Краставци су у току последње недеље појефтинили за 50 одсто, а продавци на пијацама у Варшави жале се да продају свега половину уобичајених количина, док је у хипермаркетима продаја поврћа пала за чак 80 одсто.

Пољску посебно тешко погађа ембарго Русије на увоз поврћа из земаља Европске уније, пошто пољски повртари на то тржиштте извозе 30 одсто продукције парадајза и 11 одсто краставаца.

У Пољској су до сада забележена два случаја заразе опасним сојем еширихије коли која можа да изазове отказивање рада бубрега а која је у Немачкој и Шведској усмртила 18 људи.

Извор[уреди]