Црногорски војници иду у Авганистан

Извор: ВикиновостиЦрногорски војници у току вежбања

31. јул 2009.

Подгорица / Црна Гора (Саутист јуропијан тајмс) Црна Гора се припрема да распореди своју прву војну једницу у Авганистану. Упркос одређеном политичком противљењу, спровођење одлуке о упућивању војника у мисију НАТО-а у Авганистану је у току. Парламент је у уторак (28. јул) одобрио план о упућивању 40 војника у састав Међународних безбедносних снага за подршку (ИСАФ). Администрација каже да је то неопходно да би се остварио циљ земље везан за чланство у НАТО-у.

"Један вод и медицинско особље биће упућени почетком следеће године, док ће два официра која треба да се придруже заједничкој немачкој команди отићи између септембра и октобра 2010. године", изјавио је министар одбране Боро Вучинић. Црна Гора ће такође послати војнике у мисије у Либерији и Сомалији.

У међувремену, Црна Гора треба да потпише војно-технички споразум са једном партнерском земљом Алијансе о пружању подршке трупама и њиховом транспорту за Авганистан. До тада ће трочлани медицински тим у августу отпутовати у Авганистан: у њему ће бити један доктор и два техничара.

"Јасно је да Црна Гора неће допринети Алијанси на исти начин као САД, Немачка или Француска, али је такође сигурно да ће, у рангу својих могућности, дати адекватан допринос", рекао је Вучинић за Саутист јуропијан тајмс.

Он је додао да је колективни одбрамбени систем који гарантује НАТО најбољи избор за Црну Гору.

"За нас на Балкану не постоји ургентнија обавеза од осигурања мира и стабилности које ће, бар у складу са искуствима нових земаља чланица НАТО-а, имати позитиван ефекат на наш економски развој, чиме ћемо створити безбедну инвестициону климу", рекао је Вучинић.

Међутим, опозиција није задовољна планом. "Постојећим законом дефинише се учешће у мисијама на добровољној бази, али имајте у виду да су социјални проблеми знатни и да је тешко наћи послове. Стога је реално очекивати да ће одређени број војника одлучити [да се придружи војној мисији]", рекао је члан опозиционе Социјалистичке народне партије Предраг Булатовић Саутист јуропијан тајмсу.

Он је такође додао да је влада пребрзо донела одлуку. "Авганистан је врло ризична област и постоји могућност да се Црна Гора и њени грађани нађу на мети међународних терористичких организација".

Прелиминарна обука 85 војника почела је у Даниловграду, у близини Подгорице, прошлог августа. Америчка компанија Милитари Профешонал Рисорсиз, Инк. почела је тамо интензивну тромесечну обуку војника.

Извор[уреди]