Црни петак и пораз за Хашки трибунал

Извор: Викиновости


17. новембар 2012.
Берлин/ Европска унија (Beta) - Већина коментатора водећих немачких медија ослобађајућу пресуду за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача оцењују скоро искључиво негативно и називају је „поразом“, „фаталном одлуком“ и „црним петком“ за Хашки трибунал.

Дневник Велт (Die Welt) пише да је прошлогодишња пресуда Готовини „била и политичка пресуда некадашњем хрватском руководству, те је и садашња ослобађајућа пресуда крајње политичка“.

„За Хашки трибунал, који је до сада словио као институција за пример у међународном судству, јуче је био црни петак“, закључује Велт.

Франкфуртер рундшау (Rundschau) наводи да је „оно што је Хрватска до сада постигла у националној самокритици, уништено једним потезом“. Додаје се да су „гранате које је Готовина испаљивао биле порука цивилима да беже“ и да јучерашња одлука „потврђује и обнавља ту поруку“.

Коментатор Франкфуртер алгемајне цајтунга (Allgemeine Zeitung) је пак веома задовољан пресудом, наводи да је „Хрватска била жртва српске агресије“ и да је водила „легитиман одбрамбени рат“.

Извор[уреди]