Црни август за америчке војнике у Авганистану

Извор: Викиновости


30. август 2011.
Кабул-  (Beta-AP) - У Авганистану је током августа погинуло 66 америчких војника, што чини овај месец најтежи по броју настрадалих Американаца у десетогодишњем рату.

Готово половина убијена је 6. августа када су талибани срушили хеликоптер марке „чинук“ у источном Авганистану. У инциденту је погинуло 30 америчких војника, већина припадника елитне групације морнаричких „фока“ које је хеликоптер превозио као помоћ другој јединици под нападом талибана.

То је појединачно, био инцидент са највећим бројем жртава у рату до сада, процењује АП.

Већина припадника „фока“ који су погинули били су из исте јединице чији су командоси убили вођу Ал Каиде Осаму бин Ладена у Пакистану у мају, мада нико од њих није учествовао у тој акцији.

Поред ових 30 војника убијених у паду хеликопотера у провинцији Вардак, југозападно од Кабула, 23 Американца је овог месеца погинуло у провинцијама Кандахар и Хелманд у јужном Авганисану, где је главна концентрација борби. Преосталих 13 је убијено у источном Авганистану.

Пре овог августа, месец са највећим бројем жртава за америчку војску у Авганистану био је јул 2010. када је убијено њих 65.

Извор[уреди]