Црна Гора у уторак представља партнерски акциони план (ИПАП) са НАТО

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. јун 2008.
Подгорица/ Црна Гора Црна Гора би сутра у Бриселу требало да презентује Индивидуални партнерски акциони план ИПАП с НАТО, након чега почиње Интензивирани дијалог. „То је кључни документ у овој фази, базиран на приоритетима које смо представили у презентационом документу“, рекао је министар иностраних послова Милан Роћен.

Министар иностраних послова Милан Роћен казао је да је ИПАП акциони план за испуњавање приоритета у наредне двије године.

Он је нагласио да тај план садржи листу активности, носиоце посла, рокове, индикаторе за имплементацију, предвиђа потребна финансијска средства и даје пресјек постојеће и потребне помоћи међународне заједнице.

Црна Гора у уторак представља партнерски акциони план (ИПАП) са НАТО| Поред тога што омогућава политички дијалог и консултације са НАТО-ом, овај план пружа и механизме за конкретну и координирану помоћ НАТО-а и његових чланица Црној Гори у процесу реформи, не само у одбрамбеном сектору Црна Гора у уторак представља партнерски акциони план (ИПАП) са НАТО

—Милан Роћен

Овај план обухвата политику, европске и евроатланске интеграције, економију, административна, законодавна, војно-одбрамбена, као и питања у области науке и екологије, навео је он.

Роћен је оцијенио да је ИПАП изузетно значајан за Црну Гору, не само у процесу евроатланских интеграција, него и због унутрашњих реформи и јачања веза са НАТО-ом у процесу приближавања чланству.

ИПАП, како је казао, одражава срж реформи неопходних за евроатланске интеграције, и има истакнуту улогу у процесу информисања јавности и политичких актера о карактеру и активностима НАТО-а.

“План је до краја компатибилан са Владином Комуникационом стратегијом и Националним програмом за европске интеграције”, нагласио је он.

Роћен је казао да ће ИПАП сјутра бити предат НАТО-у, на састанку у сједишту Алијансе, након чега ће почети интензивирани дијалог.


Извор[уреди]