Црна Гора пре две године примљена у Уједињене нације

Извор: Викиновости


28. јун 2008.
Подгорица/ Црна Гора Црна Гора је, на данашњи дан прије двије године, примљена у Уједињене нације и постала 192. чланица свјетске организације. Одлуку о пријему Црне Горе у УН једногласно је прихватила Генерална скупштина најважније међународне организације.

Министар иностраних послова Милан Роћен рекао је поводом двогодишњице пријема у УН, да је Црна Гора већ показала да своје међународне активности у потпуности базира на принципима Повеље УН.

Он је подсјетио да су УН, само двадесетак дана након обнове независности, акламацијом примиле Црну Гору у пуноправно чланство, а црногорска застава завијорила се на Ист Риверу.

"То је била пуна потврда и подршка демократски израженој народној вољи на референдуму одржаном 21. маја 2006. године, и разумијевање да ће Црна Гора, као нова чланица, своје међународне активности у потпуности базирати на принципима Повеље УН", навео је Роћен.

Према његовим ријечима, Црна Гора је то и показала у овом кратком периоду од успостављања пуноправног чланства у свјетској организацији.

"Показали смо и спремност и одговорност да у оквирима широког система УН преузмемо активну улогу која се од земље чланице, без обзира на величину, очекује да одговорно, конструктивно и савјесно преузимамо обавезе, али и да, у границама наших могућности, допринесемо даљем развоју активности које пружа разгранати систем УН", казао је Роћен. Он је навео да је формирањем дипломатских представништава у главним центрима УН, Њујорку, Женеви и Бечу створена квалитетна и чврста основа за стално присуство Црне Горе на бројним форумима и учествовање на конференцијама гдје се разматрају најважнија питања савремених међународних односа.


Извор[уреди]