Црна Гора данас слави свој највећи празник 13. јул, Дан државности

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. јул 2008.
Подгорица/ Црна Гора Празник се обиљежава низом манифестација широм државе. Синоћњи пријем поводом Дана државности, одржан на Цетињу, бојкотовали представници опозиције.

Дан државности 13. јул прославља се у знак сјећања на тај датум 1878. године када је Црна Гора на Берлинском конгресу призната као самостална држава, као и на 13. јул 1941. године када је црногорски народ почео устанак против фашизма.

Црногорски предсједник Филип Вујановић положио је данас, поводом Дана државности, вијенац на споменик Партизану борцу на брду Горица, саопштено је из његовог кабинета.

Вујановић је положио вијенац у присуству највиших представника Војске Црне Горе, вршиоца дужности наченика Генералштаба вице адмирала Драгана Самарџића и начелника штаба, генерал мајора Драгана Милосављевића. Предсједник Вујановић приредио је синоћ на Цетињу традиционални пријем, поводом 13. јула - Дана државности Црне Горе. Пријему су присуствовали представници политичког, културног, научног, привредног и спортског живота, као и народни хероји.

Свечаности, у Плавом дворцу на Цетињу, присуствовали су и представници дипломатског кора акредитованог у Црној Гори.

Од црногорских опозиционих партија пријему су присуствовали једино представници Покрета за промјене и Либералне партије. Предтавници највећег броја опозиционих странака, бојкотовали су тај скуп.

Поводом 13. јула, извршена је почасна артиљеријска паљба у главном граду Црне Горе са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа, са платоа брда Горица. С обзиром да први дан празника пада у недјељу, 13. јула, сходно Закону о државним празницима, понедјељак и уторак, 14. и 15. јул, биће нерадни дани у Црној Гори.


Извор[уреди]