Ципрас није успео у преговорима и враћа мандат председнику

Извор: Викиновости


Алексис Ципрас
Алексис Ципрас

9. мај 2012.
Атина-  (Бета) - Лидер грчке радикалне левице Алексис Ципрас (СИРИЗА) изјавио је у среду да није успео да постигне договор о формирању нове владе са представницима других политичких странака и најавио да ће вратити мандат председнику Каролосу Папуљасу.

Лидер СИРИЗЕ, чија странка је на изборима у недељу изненађујуће заузела друго место, јуче је од Папуљаса добио мандат да формира нову владу, али ни тај, други покушај састављања владе, није успео.

"Нисмо успели да остваримо наш сан и формирамо левичарску владу", изјавио је вечерас Ципрас. Председник Папуљас ће сада мандат за формирање владе предати трећепласираном социјалистичком ПАСОК-у. Уколико ни тај, трећи покушај, не успе, мораће бити расписани нови избори.

Главни камен спотицања у преговорима који су данас вођени био је захтев Ципраса да Грчка одбаци међународну помоћ под оваквим наметнутим условима. Лидери ПАСОК-а Евангелос Венизелос и конзервативне Нове демократије Антонис Самарас не слажу се са таквим исходом и обојица истичу да би то значило на крају излазак Грчке из зоне евра и банкрот државе.

Извор[уреди]