Пређи на садржај

Цена нафте у Лондону достигла нов рекорд од преко 145 долара по барелу

Извор: Викиновости


4. јул 2008.
Лондон/ Уједињено Краљевство Цена нафте достигла је нов врхунац, а аналитичари кажу да још не треба очекивати крај. Џон Мичел, енергетски аналитичар лондонског истраживачког центра Чатам хаус, рекао је за Глас Америке да ће цена нафте расти све док не дође до снажнијег пада потражње.

"Раст је прво текао споро, али сада је врло озбиљан и људи су почели да реагују. Али потребно је време да се покаже ефекат. Већ видимо да је продаја аутомобила у Америци драстично опала, прелази се са већих на мање аутомобиле, али ефекат ће се показати тек кроз годину-две. Био бих изненађен ако би цене кроз годину-две остале овако високе."

После разговора у Лондону са британским секретаром за финансије, Алистером Дарлингом, амерички секретар за финансије, Хенри Поулсон, рекао је да брза решења не постоје и да ће цене наставити да расту. Дарлинг је додао да би читав свет требало да реагује. "Проблеми са којима се суочавамо су у великој мери међународни. Било да је реч о пропалим кредитима, високим ценама нафте или све скупљој храни. То су међународни проблеми који захтевају да све земље сарађују, а Сједињене Државе и Уједињено краљевство имају заједничке интересе у томе и деле исту преданост."

Аналитичар Чатам хауса, Џон Мичел, каже да високе цене изазивају тешкоће у развијеним земљама, али да се у земљама у развоју очекује прави хаос.

"Мислим да се то види у земљама у развоју, јер је у њима шок цена много тежи, пошто су биле заштићене субвенцијама које њихове владе више не могу да издрже. Тим земљама је много теже да изврше преображај или да економишу транспорт, па мислим да ћемо у земљама које много увозе ускоро видети невоље, побуне, протесте и велика политичка превирања.

За скок цена већина окривљује однос између понуде и потражње. Али неки окривљују и шпекуланте на тржишту, све већу затегнутост на Блиском истоку, а нарочито непрестана нагађања да би Израел могао да нападне иранска нуклеарна постројења.


Извор[уреди]