Цена кукуруза расте после поплава на срењем западу САД

Извор: Викиновости


9. јул 2008.
Де Мојн/ Ајова После вишенедељних јаких киша и катастрофалних поплава на средњем западу Сједињених Држава, цене кукуруза нагло су порасле прошле недеље, достигавши 315 долара по метричкој тони. Потражња за кукурузом је такође порасла, јер се од њега производи обавезни адитив бензину - етанол, чија производња се у Америци субвенционише.

Иако у овом делу Ајове није било поплава, јаке кише нанеле су штету засејаним пољима, учинивши их исувише влажним за обрађивање. Фармер Мајло Рафкорн каже да му је вода тешко оштетила усеве.

"Ова њива посејана је крајем априла и врло споро напредује. Видите како је неједнако. Тамо где има воде биљке су мање," каже Рафкорн, додајући да су га више откупне цене ипак навеле да посеје још. "Надам се да ми оптимизам није узалудан јер цене су заиста више."

Али његов сусед, Лари Кинг, каже да ће зараду смањити већи трошкови сетве.

"И ђубриво и нафта су скупљи" каже он, додајући да ће касна накнадна сетва такође смањити принос.

Други фактор који диже цене кукуруза је етанол. Чак и пре поплава, поскупљење кукуруза изазивало је поскупљење сточне хране. Гувернер Тексаса, Рик Пери, каже да већи трошкови наводе фармере да напуштају њиве, па је тражио од Конгреса да смањи обавезну производњу етанола на пловину.

"Обавеза производње обновљивог горива била је добра идеја пре пет година, али више није, јер тешко погађа америчке породице," каже Пери.

Потпредседник Америчке коалиције за етанол, Брајан Џенингс, из Су фолса, у Јужној Дакоти, противи се том гледишту. "Етанол учествује у инфлацији цена хране са свега два до три одсто. То значи да 97 одсто тог проблема долази од нечег другог." каже Џенингс, додајући да је највећи кривац цена дизела. Он каже да је прерано рећи да ли ће и поплаве утицати на производњу етанола. "Пажљиво пратимо време, али нико не може да контролише природу. Урагани и поплаве су 2005. нанели велику штету петроиндустрији," каже Џенингс.

Нико није више свестан непредвидивости природе од фармера. Мајло Рафкорн напомиње да се потрошачи нису бринули када су фармери због ниских цена једва опстајали.

"Иако се тржиште у последње време много боље прилагођава ономе што се догађа, мислим да ефекат на цене хране није баш тако драматичан," каже Рафкорн.

Амерички Секретаријат за пољопривреду ће наредних недеља објавити процену овогодишњих приноса која би могла да наговести какве би се цене могле очекивати у време сетве.

Извор[уреди]