Цветковић од Коштунице преузео дужност председника Владе Србије

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. јул 2008.
Београд/ Србија Новоизабрани премијер Србије Мирко Цветковић преузео је дужност од досадашњег председника Владе Војислава Коштунице.

Стари и нови премијер нису давали изјаве за јавност, а примопредају дужности обавили су и готово сви министри, и затим је одржана конститутивна седница Владе. Председник Републике Борис Тадић изјавио је да је чланство Србије у Европској унији само формални циљ нове владе, да је њен суштински циљ модернизација друштва а да су реформа и модернизација оствариви само ако Влада буде уједињена око заједничких принципа и система вредности. Највећа мера успеха Владе ће, према Тадићевим речима, бити јединство и могућност да се пронађу флексибилни одговори на изазове будућности.

"Новој влади биће потребна велика флексибилност у реализацији економске политике и европских интеграција и много нове креативности када је у питању Косово", рекао је председник Тадић.

Амбасада САД честитала је грађанима Србије формирање нове владе и изразила очекивање да ће Сједињене Државе имати продуктивну сарадњу са новим вођством Србије како би се испуниле аспирације српског народа као што су убрзани економски развој, стабилност и просперитетна будућност у западним интеграцијама. А амбасадор Холандије у Србији Роланд ван Дартел изјавио је да је Србија добродошла у Европску унију, али да ће на путу ка прикључењу морати да реформише скоро све сегменте друштва.

"Влада и цело друштво мораће да се ангажују на путу ка ЕУ, јер он подразумева јачање права закона и правосудног система, припрему приватног сектора за улазак у ЕУ и усвајање европских стандарда производње", навео је амбасадор Дартел.

Стручњаци Економског института оценили су да ће највећи проблем за нову владу бити смањење инфлације на четири одсто и велики спољнотрговински дефицит. Сарадник тог института Стојан Стаменковић изјавио је на конференцији за новинаре да Владу чека ребаланс буџета и упозорио да би државна каса на крају године могала да буде у минусу за око пола милијарде евра, које ће морати да се нађу и улију у буџет, који иначе има проблема са


Извор[уреди]