Пређи на садржај

Царнајев: Нисам крив за Бостонски масакр

Извор: Викиновости

11. јул 2013.
Бостон/ САД (Beta) - Џохар Царнајев изјаснио се јуче да није крив ни по једној тачки оптужнице која га терети за напад на Бостонски маратон, 15. априла 2013.

Првог дана суђења у федералном суду у Бостону, Царнајев се изјаснио да није крив ни по једној од 30 тачака оптужнице. Оптужница га поред осталог терети за „употребу оружја масовног уништења“. Ако га суд прогласи кривим за све наводе 19-годишњег Царанајева вероватно чека смртна казна или казна доживотног затвора.

Царнајев се јуче први пут појавио у јавности откако је притворен неколико дана после бомбашких напада у којем су три особе погинуле, а више од 260 је повређено. Строго обезбеђена судница била је препуна жртава и чланова њихових породица, као и новинара, али и особа које су дошле као пријатељи Царнајева.

Питер Браун, један од рођака две жртве напада на маратону, разговарао је са новинарима после судског рочишта. Поред њега је била и његова сестра Лиз Нортон, чија су оба сина изгубила по једну ногу у експлозијама.

„Једино што могу да кажем је да је показао неку врсту подсмеха. Ниједном нас није погледао. Ниједном се није окренуо према нама. Седели смо директно иза њега, па нисмо могли добро да му видимо лице. Адвокати су му помагали. Он се изјаснио о свим тачкама оптужнице, само је понављао - нисам крив“, прича Браун.

Милдред Валверде, која је претрпела неколико повреда од експлозије, каже да жели да Царнајев остатак живота проведе у затвору. Њој је он изгледао непријатно и узнемиравајуће.

„Међутим, било ми је драго што сам могла да будем у судници. Прошло је брзо. Било ми је криво што је трвдио да није крив када сви знамо да јесте крив. Неке од нас је узнемирило како су били обучени његови пријатеља. Мајице које су носили. Једна је била са пиштољем, а друга са исписаним речима – 'Није крив'. Свако има право на своје мишљење, али не видим како би могли да га не прогласе кривим“, каже Валверде.

Поред тога што је оптужен за бостонске жртве, Царнајев је оптужен и за убиство двојице полицајаца после експлозија. Тада су он и његов брат Тамерлан Царнајев бежали од полиције, пошто је објављен видео снимак на којем се видело како пролазе поред маратона мало пре експлозија.

Тамерлан је убијен у окршају са полицијом. Џохар је притворен дан касније, пошто је пронађен у једном чамцу иза једне куће на периферији Бостона.

Браћа Царнајев су последњих десет година живели у САД. Они су пореклом из Чеченије и Дагестана, у којима исламски екстремисти врше честе нападе на локалне руске власти.

Извор[уреди]