Пређи на садржај

Хондурас: Археолози нашли Град мајмунског Бога

Извор: Викиновости
Илустрација Белог града за магазин The American Weekly 1940.
Слика: Virgil Finlay.

4. март 2015.
Тегусигалпа/ Москитија (Beta) - Археолози су у џунгли Хондураса, како тврде, пронашли цивилизацију која је нестала пре више од хиљаду година, а њени остаци су недирнути, зарасли у густо растиње, преноси данас лондонски Индипендент (The Independent).

Остаци митског Белог града, за којим су трагали истраживачи од Ернана Кортеса (16. век), до данашњих археолошких експедиција, до сада је био познат и по помало „уврнутом имену“ - Град мајмунског Бога.

Град, скривен у најудаљенијем делу Хондураса џунгле, још 20-их година прошлог века наводно је из ваздуха спазио амерички авијатицар и истраживач Чарлс Линдберг. Многи су потом покушавали да дођу до тог места, али нико није пружио необориве доказе његовог постојања, па су га неки археолози прогласили пуком авантуристичком маштаријом.

Сада су, међутим, археолози из Хондураса-америчке експедиције објавили да су открили остатке Белог града у региону Москитија, који се протеже на око 30.000 квадратних километара прашуме у источном Хондурасу, и доступан је у највећој мери само из ваздуха.

Археолози су пронашли камене скулптуре човека-јагуара и још 52 предмета, који су лежали нетакнути од како је град напуштен пре око 1.000 година.

Извор[уреди]