Хилари Клинтон се састала са председником Сомалије

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуХилари Клинтон

6. август 2009.

Најроби / Кенија (Глас Америке) Америчка државна секретарка Хилари Клинтон обећала је снажну подршку влади Сомалије, у њеној борби против исламистичких побуњеника.

Секретарка Клинтон и председник Сомалије Шеик Шариф Шеик Ахмед говорили су данас на заједничкој конференцији за новинаре, у кенијској престоници Најробију. Клинтон је рекла да Сједињене Државе желе да "прошире и продуже" амерички подршку влади председника Шарифа.

Сједињене Државе су у јуну објавиле да су сомалијској влади упутиле пошиљку оружја. Секретарка Клинтон није изнела шта би се проширена помоћ могла да обухвати.

Америчка државна секретарка је такође упозорила Еритреју да ће се суочити са казнама ако не обустави своју помоћ сомалијским побуњеницима. Сједињене Државе оптужују Еритреју да наоружава Ал-Шахаб и друге побуњеничке групе у Сомалији, и запретиле су да ће затражити међународне санкције против еритрејске владе.

Исламске побуњеничке групе, које предводи Ал-Шахаб, контролишу већи део јужне Сомалије и делове главног града, Могадишуа. Сједињене Државе оптужују Ал-Шахаб за повезаност са Ал-Каидом и кажу да би та група могла да претвори Сомалију у уточиште за терористе.

Извори[уреди]

Bookmark-new.svg