Харланд: Срби највеће жртве етничког чишћења

Извор: Викиновости

9. децембар 2012.
Њујорк/ САД (Beta) - Хашки трибунал је ослободио „скоро све пријатеље Запада“, а скоро све српске оптуженике осудио, при чему су у ратовима на простору бивше СФРЈ управо Срби највише страдали од етничког чишћења, пише Дејвид Харланд, директор центра за хуманитарни дијалог у ауторском тексту који је објавио Њујорк тајмс.

„Лоше је по вас ако сте српска жртва било ког злочина у бившој Југославији. Расељених Срба - етнички почишћених - из времена ратова на Балкану има више него припадника свих других етничких заједница. Нико за то није одговарао, а како се чини неће ни одговарати“, написао је Харланд.

Коментаришцухи ослобађање бившег лидера Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја а пре тога хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача одговорности за ратне злочине, Харланд је указао да су готово „сви пријатељи Запада ослободјени а готово сви Срби проглашени кривим“.

Међутим, „такав резултат не одсликава прави баланс злочина који су почињени на терену“, оценио је Харланд, додајући да нема симпатија за Србе који су осуђени, јер се сећа опсаде Сарајева у којем је боравио и указује да је пред Трибуналом сведочио против Слободана Милошевића, Радована Караџића и Ратка Младића.

„Срби су починили неке од најгорих злочина у тим ратовима, али нису их само они чинили, и није правично ни сврсисходно сваљивати целу одговорност на њих. Осуђивати само Србе једноставно нема смисла ни у смислу правде, ни у смислу реалности ни у политичком смислу“, навео је Харлан, иначе бивши званичник Уједињених нација.

Извор[уреди]