Пређи на садржај

Хапшења под шапом Микрософта

Извор: Викиновости29. август 2005.


Компјутерски црви под именом Зотоб, Рбот и Мибот, којима је главни циљ био онемогућење рада Виндовса 2000, су у свету нанели незнатну штету судећи према изјавама Мајкрософтовог представника за штампу. На овом случају Мајкрософт је радио заједно са агентима FBI. Та сарадња је резултирала хапшењем неколико држављана Турске и Мароканске националности.

Мајкрософт, који је полицији давао сву техничку и аналитичку подршку у овој акцији, је редовно извештавао FBI, док је пред само затварање обруча око хакера FBI известио Турску и Мароканску полицију о својим активностима тако да је ова тројна операција завршила успехом.

Хакери су ухапшени у Рабату, Адани и Анкари дванаест дана по избацивању првог Зотоб црва.

Овај црв је искориштавао слабости у оперативном систему тако да би преузео потпуну контролу над зараженим рачунаром. Мајкрософт у својој изјави за јавност додаје да је у новој верзији заштите исправљена непожељна грешка.

Док Мајкрософт и FBI почињу славље послије свог подухвата на многим интернет страницама које подржавају хакерси садржај могу се наћи изјаве како су само загребали површину и да ће освета услиједити на новом Мајкрософтовом оперативном систему.