Хаос и насиље у Њу Орлеансу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу3. септембар 2005.


Њу Орлеанс, САД - Прије него је Џорџ Буш кренуо у угрожено подручје Њу Орлеанса многе оптежбу су биле уручене на његову адресу како је он један од криваца зашто се хаварија догодила. конгрес је за то време затражио додатак у фондове за помоћ у износу од 10,5 милијарди долара. Док је конгрес разматрао и састављао начин преноса новца и одакле да се добије американци су скупили око 100 милиона долара помоћи, овај новац је скупљан у невладиним организацијама највише волонтерским организацијама што доказује колико су Американци спремни помагати једни другима.

Њу Орленс сад изгледа као призор из филма страве и ужаса старци који су умирали на својим колицима трупла која још плутају у води и нитко не брине за њих акција спашавања би требала да се настави чим се заврши преузимање града од стране националне гарде те војника за које њихов генерал Стивен Блум изјављује да су се недавно вратили из Ирака и Авганистана, посебно наглашавајући ово јер би то требало да буде доказ да су спремни да рукују са оружјем.

С уласком националне гарде у град полиција почиње да напушта своје положаје али не само то него многи полицајци почињу да враћају своје значке и оружје не желе стављати живот на коцку због бандита и разбојника како је један од њих изјавио након што је предао своју значку. Оно што су полицајци видјели у самом граду нису могли да схвате јер град изгледа практично уништен.

Председник Буш је изјавио да ће се помоћ људима у невољи указати и да ће покушати да убрза сам процес опоравка ове регије. У предузећу које је задужено за Њу орлеанске воде изјављују да ће још седмицама а можда и мјесецима црпети воду пумпама. Власти не знају тачно шта треба урадити са преживјелима јер су многи незбринути и без основних људских потреба као што је на пример вода. Опет на другој страни околне земље примају народ којег су природне непогоде угрозиле. Народ је огорчен и љут осјећа се заборављен унаточ посјети председника.

Њу орлеански жупан је преклињао у телевизиском преносу да власти почну нешто радити на сређивању настале ситуације, те се приликом изговарања тих ријечи закашљао и заплакао.

Од петка изјутра су војни хеликоптери започели са затрпавањем рупа у језеру Понкартрејна, обу акцију прати и вјест да је висина воде у самом језеру почела да опада тако да се сматра да би се сама акција могла завршити прије предвиђеног рока. Олакшање је и новост да цијена сирове нафте на свијетском тржишту пада у последни седам дана, а самим тим и цијена бензина.

Извори[уреди]