Пређи на садржај

Французи настављају акције у Малију

Извор: Викиновости13. јануар 2013.
Мали -  (Beta) - Борбене операције се настављају у Малију дан пошто су Нигер, Буркина Фасо и Сенегал, обећали да ће упутити трупе у ту земљу

Мапа малија априла 2012. г.
Мапа Малија 2012. г.
Територије под контролом Туарега
Туарег

Француски авиони већ трећи дан бомбардују побуњеничке положаје у Малију, у очекивању да се и трупе из околних земаља укључе у борбу против исламских екстремиста. Очевици јављају да су данас бомбардовани циљеви у граду Гао. Борбене операције се настављају дан пошто су Нигер, Буркина Фасо и Сенегал, обећали да ће упутити трупе у земљу.

Француске ваздушне и копнене снаге су јуче потиснуле побуњенике из Коне. Француски министар одбране Жан-Ив Ле Дриан је рекао да је током ваздушних напада на Кону, који су почели прекјуче, оборен један француски хеликоптер и да је његов пилот погинуо. Екстремисти из организације Ансар Дине повезане са Ал-каидом, запретили су да ће се осветити Француској, тако да је француски председник Франсоа Оланд увео појачане мере безбедности широм Француске.

Екстремисти су недавно заузели град Бамако, североисточно од престонице, што их је довело у положај да заузму и оближњи град Мопти, најсевернији округ под владином контролом. Савет безбедности Уједињених нација је у децембру одобрио план за размештање најмање три хиљаде војника из западноафричких земаља у Мали, који би помогли у обуци армије и преузимању севера, али се све то није очекивало пре септембра.

Организације повезане са Ал-каидом су преузеле контролу над севером Малија убрзо пошто су побуњени војници прошлог марта збацили легално изабраног председника. Те организације су наметнуле строги исламски закон у деловима под својом контролом, што је изазвало осуде организација за људска права.

Извор[уреди]