Пређи на садржај

Формирање владе Србије до средине идуће недеље

Извор: Викиновости


26. јун 2008.

Народна скупштина Републике Србије

Београд/ Србија Приводи се крају конституисање Парламента, учестале најаве да би Влада могла да буде формирана средином идуће недеље.

Скупштина Србије изабрала је једногласано и без расправе шест потпредседника, од којих је четворо из опозиције и двоје из владајуће већине. Посланица Демократске странке Нада Колунџија изјавила је да ће опозиција водити 14 од укупно 30 парламентарних одбора и да је постигнут политички договор да посланици опозиције председавају одборима за које сматрају да су важни за контролу власти, као што су административни и одбори за финансије и безбеденост.

Владајућа коалиција ће до краја недеље послати у скупштинску процедуру Предлог закона о министарствима, што се може сматрати почетком процедуре формирања Владе. Према том предлогу предвиђено је увођење нових министарстава - за просторно планирање и грађевину, за људска и мањинска права и за Национални инвестициони план.

Истовремено настављене су и консултације о саставу нове владе, а према радној верзији тог закона,Влада би имала 25 министарстава и четири потпредседника. Представници владајуће коалиције сагласни су у предвиђању да би нова Влада могла да буде формирана средином идуће недеље. Председник Г17 плус Млађан Динкић потврдио да председник Републике Борис Тадић има дилему око избора једног од тројице кандидата за мандатара који се помињу и у медијима. Председнику Тадићу рекао сам да би по мом мишљењу премијер требало да буде Бојан Пајтић, јер као председник војвођанске владе већ има искуство у управљању и добар резултат на тој функцији, рекао је Динкић. А потпредседник Социјалистичке партије Душан Батајовић сматра да Владу прави јасан, брз и видљив резултат и ако резултат буде видљив за шест до осам месеци, она ће опстати четири године.

Иначе, функционери Демократске странке демантовали су наводе појединих медија о сукобу у унутар те партије поводом избора мандатара.


Извор[уреди]