Флорида: Земља „прогутала“ део летовалишта

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

12. август 2013.
Флорида -  (Beta) - Десетине гостију једног летовалишта на Флориди евакуисано је због делимичног урушавања две зграде након отварања рупе у земљи

Вртача
Слика: Eric Haddox.

Десетине гостију једног летовалишта на Флориди, близу забавног парка Дизниворлд, евакуисано је рано јутрос због делимичног урушавања најмање две зграде након отварања рупе у земљи пречника између 12 и 15 метара.

Госте једне од вила у љетовалишту „Самер Беј резортс“, на Флориди, је у сред ноћи пробудио ужасавајући звук. Ломило се стакло, било је веома гласно. Звучало је као да аутомобил удара у зграду.

Свима је недуго затим речено да што пре напусте зграду, која је почела да тоне у рупу која се отворила у земљи.

„Око 10 и по синоћ, један од наших гостију пријавио је пукотину на прозору. Обезбеђење је одмах је изашло на лице места да процени ситуацију и евакуисало госте свих 48 стамбених једница. Зграда је почела да тоне око 11 сати“, каже директор летовалишта Пол Калдвел.

До три сата ујутро по локалном времену, око 30 одсто виле пропало је у рупу. Срећом, није било повређених.

„Реч је о троспратној вили са две зграде повезане покривеном стазом, којом смо раније данас повели децу на купање. Сада су се те две зграде урушиле, а надстрешница је нестала. Наш спрат је 15 метара испод земље. Цела стране зграде где смо одсели је потонула у комадима“, наводи туриста Меги Гамри.

Начелник ватрогасне службе округа Лејк, Тони Куељар, како преноси Асошијетед прес, изјавио је да власти претпостављају да се рупа продубљује, али не знају и да ли се истовремено проширује. Локалне власти су из предострожности евакуисале и оближњу вилу.

„Најважније је што су сви наши гости, имајући у виду величину рупе, добро“, поручује један од запослених у летовалишту.

Флорида има дугогодишњи проблем са вртачама, које годишње причињавају милионску штету. Вртача која се почетком марта отворила испод једне куће, у округу Хилсбороу на Флориди, прогутала је кућу и једног од укућана.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg