Фајзер пристао на нагодбу од 2,3 милијарде долара

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу2. септембар 2009.
САД -  - (ФБИ) Фармацутска кућа Фајзер је пристала да плати 2,3 милијарде долара као нагодну са америчким Министарством правосуђа, саопштено је на конференцији за штампу америчког Савезног истражног бироа (ФБИ). Ова нагодба је највећа у историји америчког здравственог система, а такође и највиша казна у историји америчког Министарства правосуђа.

Истрага је била једна од најобимнијих у ФБИ-у и трајала је 4 године. Случај се превасходно односио на неправилно оглашавање антизапаљенског лека Бекстра од стране Фајзера и његове подружнице Фармација и Апџон. Ове куће су рекламирале лек за индикације и у дози коју није одобрила америчка Агенција за храну и лекове (ФДА) због могућих нежељених дејстава. Када нису добили одобрење ФДА, Фајзер је кренуо у агресивну кампању рекламирајући Бекстру за употребу која није била одобрена. Ове наводе су потврдили и бројни лекари, представници продаје и менаџери. Истрага је почела након што је 2005. један од запослених у Фајзеру обавестио власти да ова фармацеутска компанија плаћа лекарима да преписују лек супротно индикацијама које је одобрила ФДА.

Казна обухвата 1,195 милијарди долара кривичне казне, милијарду долара за кршење Закона о лажним тврдњама и 105 милиона долара заплене нелегално стеченог профита.

Извор[уреди]