Пређи на садржај

У црногорској јавности готово да и није било реакција на изручење Караџића

Извор: Викиновости


31. јул 2008.
Подгорица/ Црна Гора У црногорској јавности, осим реакција које спадају у домен емоција, готово да и није било реакција на хапшење и изручење Радована Караџића Хашком суду. Засједање Скупштине зато је било прилика да сазнамо шта о томе мисле посланици црногорског парламента.

Блага реакција црногорске јавности, могуће, произилази из млаке реакције у владајућој црногорској партији у којој кажу: Предраг Секулић, Демократска партија социјалиста:

Ми смо у више наврата јасно поновили свој став, а то је да сви они који су оптужени пред Међународним судом у Хагу, којег су основала УН, а признају га и Србија и Црна Гора, имаће прилику да докажу своју невиност, или ће тужиоци моћи да докажу њихову кривицу.

Посланик Српске листе Бојан Струњаш тврди како је познато да Радован Караџић није одговоран за ратне злочине: Ми смо тешко поднијели хапшење и изручење Радована Караџића Хашком трибуналу. То је велики ударац за српски народ, а све иде на руку хашкој неправди. Хашки суд није прави суд, он не суди свима исто, он осуђује само Србе и створен је само за Србе. Издајнички режим Бориса Тадића испоручио је Радована Караџића и он ће бити упамћен у српској историји као издајник. И не само он, него и СПС и њен предсједник Ивица Дачић, као и неке странке из Црне Горе.

Предсједник Демократске српске странке Ранко Кадић, који је са бине учествовао у београдском протесту, каже да су у његовој странци одмах реаговали и осудили хапшење Радована Краџића:

То што је урадила Влада Србије, показаће се као неразумно. Морало се водити рачуна и о неким другим стварима. Нека не очекују да ће добити неке користи. Нема од тога користи. Тражиће се нешто ново, па опет нешто ново. Да је Хаг суд, не би било никаквих проблема. Али, Хаг није суд. Тамо је свако невин, док не не докаже да је Србин. Кад се погледа историја Хашког суда, види се да је то политички суд.

Није требало то да ураде. Но, историја и вријеме ће све поставити на своје мјесто, па и то ко је био патриота, а ко је био издајник.

Коначно, представник СДП, странке која се од раних 90-тих супротстављала ратној политици Миодраг Иличковић каже да је вијест о хапшењу и изручењу Радована Караџића примио са задовољством:

У својој политичкој каријери, увијек сам се борио против свега што је радио Радован Караџић. Оно што је најтужније у свему томе, јесте да је у свему пресудила нова Влада и европске паре!'


Извор[уреди]