У целој Србији евакуисано 16.300 људи

Извор: Викиновости
Горњи Милановац
Слика: Михаило Јовановић.


17. мај 2014.
Србија -  (Beta) - Из поплављених подручја у Србији евакуисано је око 16.300 људи, а евакуација се обавља у Обреновцу, Баричу, Шапцу, Сремској Митровици, Шиду у месту Јамена, Убу и околини Пожаревца, саопштило је у суботу Министарство унутрашњих послова.

Људи из Барича су евакуисани и смештени у просторије Факултета за физичку културу на Кошутњаку и у халу Пионир, а наставља се евакуација становништва из Обреновца.

У Сремској Митровици, из превентивних разлога, у току је делимична евакуација становништва са угрожених подручја. Утврђене су локације за окупљање и смештај евакуисаних особа, правци кретања, аутобуси, здравствено обезбеђење, Геронтолошком обезбеђење и исхрана.

У општини Шид, из села Јамена, евакуисано је између 700 и 800 становника.

Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова, у периоду од шест до 14 сати, евакуисала је око 1.100 људи, од чега 125 болесних, а хеликоптерска јединица Војке Србије изместила је око 1.200 угрожених, додаје се у саопштењу.

У акцији спасавања људи ангажовани су припадници Сектора за ванрдне ситуације, Противтерористичке јединице, Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, полицијски службеници опште надлежности, Војска Србије.

На територији Србије без електричне енергије је 13 општина, око 78.000 домаћинстава, а угрожена су 1.763 објекта, док је 2.060 поплављено.

Хуманитарна помоћ у храни и води за пиће коју је МУП прикупио у току ноћи дистрибуирана је територијама које су угрожене поплавама-Гроцкој, Обреновцу, Баричу, Лазаревцу, Шапцу, Коцељеви, Малом Зворнику, Крупњу, Владимирцима, Смедереву, Великој Плани, Смедеревској Паланци, Јагодини, Ћуприји, Параћину, Чачак, Ужицу.

Извор[уреди]