Пређи на садржај

У току измена правилника о нивоу афлатоксина

Извор: Викиновости


7. март 2013.
Србија -  (Beta) - Правилник о дозвољеном нивоу афлатоксина у млеку биће ускладјен са стандардима Европске уније у што краћем року, речено је у четвртак агенцији Бета у Министарству пољопривреде Србије.

Како наводе у министарству, правилник ће бити усклађен у процедури која подразумева прилагођавање још неколико правних аката који се односе на безбедност хране, како би се избегла ситуација да су међусобно контрадикторни.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић је у понедељак, 4. марта најавио да ће дозвољени ниву афлатоксина у млеку бити враћен са 0,5 на 0,05 микрограма у наредних 15 дана, након чега су из Министарства пољопривреде стигле информације да ће то бити урађено у „наредих неколико дана“ и да се „разматра се могућност постепене примене“ смањивања дозвољеног нивоа афлатоксина.

Повишен ниво афлатоксина у млеку у Србији и неколико земаља Западног Балкана откривен је половином фебруара, након чега је 28. фебруара Влада Србије дозвољену количину афлатоксина десетоструко повећала, са 0,05 микрограма по килограму на 0,5 микрограма, уз образложење да то ради да би заштитила домаће произвођаче млека.

Извор[уреди]