У сукобима у Египту близу 80 мртвих

Извор: Викиновости

28. јул 2013.
Каиро/ Египат (Beta-AP) - Близу 80 људи погинуло је у Каиру у последњим сукобима присталица свргнутог египатског председника Мохамеда Морсија и снага безбедности, које имају подршку наоружаних цивила, саопштено је у недељу из Министарства здравља.

Шеф одсека за хитне интервенције и интензивну негу министарства Халид ел Катиб рекао је да је још шест особа погинуло у сукобима у медитеранском граду Александрија. У оба инцидента који су били у петак и суботу пре подне, повређене су 792 особе.

До сукоба у Каиру дошло је када су Морсијеве присталице желеле да прошире територију на којој су мирно демонстрирале и на оближњи булевар, где су се конфронтирали с полицијом и наоружаним цивилима. Власти су навеле да су већина погинулих демонстранти, али је Министарство унутрашњих послова саопштило да су повређени и неки полицајци, а није познато да ли међу мртвима има и цивила који су се борили на страни полиције.

Амерички државни секретар Џон Кери позвао је обе стране у Египту да почну „суштински политички дијалог“ како би „помогле земљи да се извуче“ из кризе и наводећи да је од „суштинске важности“ да власти поштују право људи на мирне протесте.

Извор[уреди]