У сукобима војске и полиције са исламистима 51 жртва

Извор: Викиновости

8. јул 2013.
Каиро/ Египат (Beta-AP) - У сукобима између војника и полиције с једне стране, и исламиста који протестују због свргавања председника Мохамеда Морсија с друге, 51 демонстрант је убијен, пренела је у понедељак египатска државна новинска агенција Мена.

Мена је, позивајући се на шефа хитне помоћи Мохамеда Султана, навела да је 435 демонстраната рањено, углавном од метака и сачме. У нападу испред седишта Републичке гарде у Каиру такође су у понедељак ујутро убијена два полицајца и један војник, преноси агенција АП.

Војска је навела да је штитила ту војну институцију и њено особље од напада наоружаних људи који су били међу демонстрантима. Присталице председника Мохамеда Морсија навели су да напад војске на нихов мирни протест који траје данима није био ничим испровоциран. Прелазни председник Египта Адли Мансур изразио је тугу због смрти 51 особе и позвао на мир, наводећи да је наредио истрагу, преноси британски Би-Би-Си (ББЦ).

Муслиманско братство је навело да је на његове припаднике пуцано док су мирно протестовали због свргавања Морсија, док је војска поручила да је реаговала на оружану провокацију.

Извор[уреди]