Пређи на садржај

У поноћ крај ваздушних акција НАТО над Либијом

Извор: Викиновости


31. октобар 2011.
Брисел-  (Beta-AFP) - НАТО ће у понедељак увече у поноћ завршити седмомесечну војну мисију у Либији која је омогућила тамошњим побуњеницима да збаце 42-годишњу власт Моамера Гадафија, пише агенција Асошијетед прес (АП).

Све ваздушне акције НАТО над Либијом престају у поноћ, а особље, које је због њих привремено распоређено у штаб Алијансе у Напуљу у Италији, враћа се редовним дужностима, рекли су званичници.

Северноатлантска алијанса је престала бомбардовање положаја Гадафијевих снага убрзо по његовој смрти прошле седмице, али је наставила са редовним патролирањем у ваздушном простору Либије.

Према подацима НАТО званичника, које преноси британски Би-Би-Си (ББЦ) Алијанса је за седам месеци у том подручју извела више од 26.000 борбених летова. Како наводи АП, уништила је око 5.900 војних мета.

Процењује се да је у нападима уништено око 1.000 тенкова, оклопних возила и тешког наоружања које је припадало војним снагама бившег либијског режима. При томе, уништена је командна и контролна мрежа Гадафијевих трупа.

Извор[уреди]