Пређи на садржај

У нападу на француски недељник погинуле 12 особа

Извор: Викиновости


Терористички напад
Слика: Thierry Caro.
Терористички напад
Слика: Thierry Caro.
Терористички напад
Слика: Thierry Caro.
Терористички напад
Слика: Thierry Caro.
Терористички напад
Слика: Thierry Caro.
Недељник
Слика: Joachim Roncin.

7. јануар 2015.
Париз/ Француска (Beta) - Најмање 12 људи погинуло је у нападу на сатирични недељник „Шарли Ебдо“ у Паризу, нови је званични биланс жртава, а медији су пренели и сведочења према којима су нападачи током пуцњаве узвикивали „Осветићемо пророка“.

Француски председник Франсоа Оланд, који је одмах посетио седиште тог листа, рекао је да је напад „терористички чин“ изузетног „варварства“, и да је претходних недеља спречено неколико других „терористичких напада“. Он је позвао Французе на „национално јединство“.

Власти су у престоници ниво узбуне подигле на највиши степен - „опасност од атентата“.

Након ванредног састанка „кризног“ штаба с министрима задуженим за безбедност, саопштено је да полиција трага за три особе које су извеле напад.

Министар унутрашњих послова Бернар Казнев рекао је да се чини све да се „што пре неутрализам та три криминалца који су били иза варварског чина“, али није дао детаље о улози осумњичених починилаца. Медији преносе да су на улицама Париза постављене бројне полицијске контроле.

Раније је јављено да су напад извела двојица наоружаних нападача, који су побегли са тог места аутомобилом црне боје. Они су, обучени у црно и с капуљачама преко главе пуцали из „калашњикова“.

Међу погинулима су и два полицајца, прецизирали су званичници, а неколико особа је тешко рањено.

Француски медији пренели су и снимке запослених у том недељнику који су спас од нападача потрази на крову зграде.

Извор[уреди]