Пређи на садржај

У нападима у Нигерији погинуло више од 39 особа

Извор: Викиновости


26. децембар 2011.
Мандала-  (Beta-AFP) - У неколико терористичких напада широм Нигерије радикална муслиманска секта Боко Харам убила је у недељу више од 39 људи, од којих већину у католичкој цркви у граду Мандала, где су хришћански верници прослављали Божић.

У експлозији у цркви Свете Терезе у Мандали за време Божићне мисе погинуло је 35 људи, а рањене су 52 особе, рекао је припадник нигеријске службе за хитну помоћ.

У нападу у централном граду Џосу у нападу на полицију убијен је један њен припадник, док је на североистоку земље бомбаш самоубица напао припаднике војске и убио три војника.

После сва три напада, портпарол секте Боко Харам рекао је у интервјуу за локални лист Дејли траст (The Daily Trust) да та радикална муслиманска група преузима одговорност за њих. Боко Харам је и раније користио те новине да би комуницирао са јавношћу.

„Одговорни смо за све нападе у последњих неколико дана, укључујући и онај на цркву у Мандали, и следећих дана ћемо наставити са истим акцијама на северу земље“, рекао је он.

Боко Харам је последњих дана убила 61 особу у Нигерији. Та секта се залаже за увођење строгог шеријатског закона широм Нигерије, мултиетничке земља са више од 160 милиона становника, у којој су чести верски сукоби.

Извор[уреди]