Пређи на садржај

У источној Европи због хладноће 36 мртвих

Извор: Викиновости


30. јануар 2012.
Источна Европа -  (Beta) - Најмање 36 људи је умрло у таласу хладноће, праћеном обилним снежним падавинама, у земљама источне Европе, у којој је у многим областима уведено ванредно стање, школе су затворене, путеви непроходни и онемогућено снабдевање струјом.

Због температура које су пале на минус 20 степени целзијусових, власти источноевропских земаља отвориле су стотине прихватилишта за хитне ситуације и позвали становнике да буди пажљиви и не излазе без потребе из својих кућа. Полиција трага за бескућницима, како би се уверила да се нису смрзли, наводи агенција АП.

Украјинско министарство за ванредне ситуације објавило је да је у тој земљи 18 људи умрло од хипотермије, а скоро 500 је за само три дана прошле недеље затражило медицинску помоћ због промрзлина. Међу умрлима налази се 12 бескућника, чија тела су пронађена на улицама.

У Пољској су жестоки мразеви последњих дана однели 12 живота, а само у последња 24 часа, како јавља дописница Бете, петоро Пољака умрло је од смрзавања, саопштио је Центар за безбедност при пољској влади. Најниже температуре, 30 степени испод нуле, забележене су у понедељак ујутро на југоистоку Пољске.

Прву жртву овогодишњих мразева има и Словачка пошто су спасиоци и хитна помоћ у понедељак ујутро без успеха покушавали да спасу живот мушкарцу у Попраду на истоку земље који је лежао смрзнут на улици.

Изузетно ниске температуре забележене су и у Бугарској, где је у понедељак ујутро у неким областима измерено минус 24 степена целзијусових, а штампа пише да је пет особа страдало у снежним олујама које су ту земљу погодиле прошле седмице. Већина жртава су старије особе, које су се изгубиле на путевима недалеко од својих села.

У централној Србији три особе су се смрзле, а две се воде као нестале, док је у 14 општина уведено ванредно страње. Напоре да се путеви очисте од снега отежава јак ветар, а десетине градова се суочавају са нестабилним снабдевањем струјом.

У Румунији, локални медији преносе да је четворо људи умрло због великих хладноћа, а путеве од снега рашчишћавају затвореници из десетак затвора.

Држава Температура
  • -23°С
  • -26°С
  • -20°С
  • -25°С
  • -24°С
  • -30°С

Извор[уреди]