У експлозији у цркви погинуле 27 особе

Извор: Викиновости


25. децембар 2011.
Мандала-  (Beta-AP/AFP) - Радикална муслиманска секта Боко Харам преузела је одговорност за напад на католичку цркву у граду Мандала у Нигерији у којој је према најновијим подацима у недељу ујутру погинуло 27 људи.

Безбедносне службе су саопштиле да је до експлозије у цркви у Свете Терезе дошло за време Божићне мисе. Према изјавама сведока, у међувремену су се догодиле још три експлозије на североистоку земље, али још није познато да ли у њима има погинулих.

„Одговорни смо за све нападе у последњих неколико дана, укључујући и онај на цркву у Мандали, и следећих дана ћемо наставити са истим акцијама на северу земље“, рекао је агенцији Франс прес Абул Куага, који је рекао да говори у име Боко Харама.

Свештеник Кристофер Бард је потврдио да је у експлозији која се догодила пред крај божиће мисе погинуло 27 људи.

Портпарол нигеријске савезне државе Плато Пам Ајуба је Франс пресу казао да је у експлозији бомбе на цркву у граду Џос погинуо један полицајац.

Нигерију, најмногољуднију земљу Африке, у којој живи 160 милиона становника, потресају међуверски сукоби између муслимана и хришћана. Посебно је активна радикална муслиманска секта Боко Харам која је само ове године убила 465 људи. На развијенијем југу земље живе хришћани, док су у северном делу већина муслимани.

Извор[уреди]