У експлозији моторцикла бомбе у Авганистану погинуло 16 људи

Извор: Викиновости

Према наводима Авганистанске полиције, најмање 16 људи погинуло је у нападу бомбаша самоубице, док је један моћни бивши ратовођа једва избегао покушај убиства.

Оба напада су се догодила данас, дан пошто је Хамид Карзаи положио заклетву за други мандат на положају председника, после избора за које се широко верује да су намештени.

Полиција је саопштила да се бомбаш самоубица возећи моторцикл разнео експлозивом, у прометном подручју југозападне покрајине Фарах, у Авганистану. Покрајински гувернер, Рохулах Амин, рекао је да се експлозија догодила недалеко од његове куће, додајући да је међу погинулима и неколико деце. Инспектори су саопштили да је у том нападу повређено на десетине људи.

У међувремену, полицијски функционери кажу да је даљински активирана бомба експлодирала у близини конвоја члана парламента Абдула Раба Расуда Сајафа, док је пролазио путем у близини Кабула. Том приликом погинуло је пет телохранитеља тог бившег ратовође.

Званични извори САД тврде да је Сајаф био вођа муџахедина који се средином деведесетих година борио против Талибана као и да је, после инвазије предвођене Сједињеним Државама 2001. године, постао велики присталица Хамида Карзаија.

Извор[уреди]