У Сјеници 10.000 људи у блокади

Извор: Викиновости
Сјеница
Слика: Milogospodin.

6. март 2015.
Нови Пазар/ Сјеница (Beta) - Сви путеви ка селима на територији Сјенице су непроходни, десет хиљада људи је у блокади а тренутно ради само школа у Штављу, изјавио је у петак координатор у Штабу за ванредне ситуације Микаило Каличанин.

„Непроходни су и регионални путеви према Бијелом Пољу и Тутину, јер висина снежног покривача у појединим засеоцима достиже и 80 центиметара“, рекао је Каличанин Сто плус радију.

Тренутно је уредно снабдевање струјом завејаних села.

„Јутрос је на терен упућено 13 машина, али је било потребно ангажовати много више, можда чак и 30 машина како би се сви путеви очистили у року од три дана. Медјутим, немамо више новца како бисмо ангажовали механизацију из приватног сектора“, рекао је Каличанин.

Он је нагласио да је општина потрошила сва средства намењеначишћењу путева, а да се Влада Србије и даље оглушује на апеле за помоћ Сјеници.

У другим деловима Србије снег и киша проузроковале су прекиде на електро мрежи, па је у Пријепољу без струје 10.000 потрошача, а струје немају ни места Рудника, Бродарева, Прибоја и дела Нове Вароши.

Због нестанка електричне енергије варошица Рудник је остала и без воде па су из Горњег Милановца упућене цистерне из којих се обавља снадевање популације.

Влажан снег који пада више од 24 сата покидао је електричну мрежу због чега од јутрос струју немају потрошачи у варошици Рудник, у Прањанима на Сувобору и на излетишту Рајац са околином, саопштено је у општини Горњи Милановац.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Полицијске управе у Пријепољу Горан Посркача изјавио је данас да је снег у Полимска општинама донео највише проблема у снабдевању струјом и да је у општини Пријепоље без струје било око 7.000 потрошача.

„У седам сати смо имали 157 трафостаница које су биле ван напона, али се стање врло брзо мења, чему доприноси влажан снег и лоша нисконапонска мрежа, посебно у планинским селима. Струје јутрос немају приградска насеља у Пријепољу, као ни Бродарево и цело подручје које му гравитира“, рекао је Бети Посркача.

Слично је и у Прибоју где је јутрос ван напона било 110 трафостаница са око 1.700 потрошача ау Новој Вароши у погону нису биле 24 трафостанице са више од 600 потрошача.

Електромрежа Србије саопштила је да је су без струје и житељи општина Крупањ и Љубовија због квара на далеководу трафостаница Крупањ и Љубовија.

Извор[уреди]