У Сједињеним Америчким Државама више од 21 милиона људи пати од депресије

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јун 2008.

Винсент ван Гог, Човека под депресијом и безнадежношћу.

Вашингтон/ САД Светска здравствена организација процењује да између пет и десет одсто свих нас пати од депресије у неком периоду живота. Међутим, мање од трећине од тог броја добије адекватну негу. У Сједињеним Државама, више од 21 милиона људи пати од депресије. Милионима међутим не помаже ни један третман. Сада лекари испитују једну експерименталну технику која би могла да помогне у третирању неких тежих случајева депресије.

Депресија је много више од осећања туге. То је чест поремећај који карактерише продужено осећање туге. Психолог Мајк Меки из Кливлендске клинике у Охају објашњава.

Неки од основних симптома депресије су тешкоће у концентрацији, размишљању, памћењу ствари, фокусирању и обављању онога што хоћете да урадите.

Болест обично погађа људе млађе од 45 година – људе у њиховим најпродуктивнијим годинама, али такође људе било којих година могу да пате од депресије. Тај поремећај кошта бизнисе милијарде долара годишње у губитку продуктивности. Депресија такође смањује приходе људима који пате од ње. Дајан Хајер описује своју депресију.

Осећате се као да сте мртви, а ходате. Није било ничега више у мени.

Њен психијатар предложио је експериментални третман: „дубоку стимулацију мозга“ - исту процедуру која је коришћена за смиривање тикова код Паркинсонове болести. Доктор Али Резаи изводи овај хируршки захват.

Полако убацијемо ову сонду у мозак и она иде ка прецизном месту на којем има абнормалних активности чији је резултат депресија.

—Психолог Мајк Меки

У Сједињеним Америчким Државама више од 21 милиона људи пати од депресије| Језик мозга је електрицитет. Применом струје ми уствари можемо да угасимо одређене делове мозга или да активирамо одређене делове мозга У Сједињеним Америчким Државама више од 21 милиона људи пати од депресије

—Психолог Мајк Меки

Неурохирурзи као што је доктор Резаи користе електричне импулсе како би променили пацијентово расположење.

Импулси су толико слаби да пацијент не осећа ништа. Процедура се изводи док је пацијент будан али под локалном анестезијом.

Осећам се једноставно срећније.


Лекари су уградили два пејсмејкера у груди Дајен Хајер са жицама испод коже које допиру до тачке дубоко унутар њеног мозга. Импулси јој помажу против депресије.


Извор[уреди]