У Србији све више насиља

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу23. новембар 2012.
Србија -  (Бета) - Убедљива већина грађана, њих 74 одсто, сматра да је у Србији последњих година повећано насиље чији је главни узрок лоша економска ситуација, показало је у петак представљено истраживање Београдског центра за безбедносну политику.

Готово половина грађана сматра да су за насиље у друштву одговорни држава и Влада Србије, али да ускоро неће бити „ни мирних демонстрација“, а типичан одговор испитаниика је „ми смо народ који може много да трпи“, рекла је представница Центра Катарина Ђокић на конференцији за новинаре у Медија центру.

Истраживање „Грађани Србије о насиљу“ спровео ЦЕСИД од 18. новембра до 25. новембра на узорку од 1.203 пунолетних грађана у Београду, Новом Пазару, Сомбору, Ваљеву, Врању и Зајечару.

Истраживање је показало и да би 69 одсто грађана било спремно да почини насиље ако би била угрожена лична безбедност или безбедност њихове породице, 43 одсто ради заштите свог народа, 35 одсто због заштите традиционалних вредности и начина живота, а 23 одсто ради скретања пажње политичара на економске проблеме.

Упркос великог незадовољства својом економском ситуацијом, готово две трећине грађана није спремно да насиљем скрене пажњу политичара на економске проблеме, навела је Катарина Ђокић.

„Оно што грађане највише погађа не мора нужно бити окидач за насиље. Грађани су разочарани претходним протестима и уверени су да протестима ништа не може да се промени на боље, а сматрају и да нема никога ко би могао да покрене масовне протесте“, рекла је Катарина Ђокић.

Према резултатима истраживања, четвртина испитаника је одговорила да би „народ требало моткама да крене на политичаре“ ако нису у стању да реше проблеме незапослености и сиромаштва, док се томе противи 35 одсто грађана, а 32 одсто је на то питање заокружило одговор „донекле, мало“.

Велика већина грађана, њих 78 одсто, сматра да су само мирни протести легитимни, док се петина испитаника не противи у потпуности каменовању полиције и у тој петини већину чине жене.

Нереди имају малу подршку и прихватљивост насиља је изузетно ниска, јер паљење банака и зграда корпорација, разбијање излога, паљење зграда амбасада, државних институција и медија у потпуности подржава између три и четири одсто грађана, рекла је Катарина Ђокић.

Једини изузетак према ниској прихватљивости насиља је став према Паради поноса, јер половина испитаника сматра да организаори те манифестације „свесно провоцирају насиље“, од којих две трећине не сматра да их геј популација угрожава.

Истраживање спроведено у Новом Пазару међу младим Србима и Бошњацима показало је да се они осећају безбедно и криве медије јер потенцирају етничке поделе, а разликују се једино у оцени рада полиције, јер су Срби задовољни, а Бошњаци сматрају да је полиција неефикасна, али се сви слажу да у полицији има корупције.

Сви испитаници су, поводом насиља навијачких група, осудили транспарент навијача Новог Пазара „Решен ребус: срце, бубрег, плућа - живела жута кућа“, али су навели да је то био одговор на транспарент навијача Рада „Нож, жица, Сребреница“.

Млади Срби и Бошњаци у Новом Пазару оценили су да је мало вероватно да ће избити масовни протести и као разлог су навели недостатак солидарности, али су истовремено одговорили да би у протестима учествовали само због личног интереса.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg