Пређи на садржај

У Србији расте број заражених новим грипом

Извор: Викиновости6. јул 2009.

Београд / Србија (Б92 / РТС) У Србији расте број заражених новим грипом А.Х1/Н1. Након што су се заразила још два такмичара на Универзијади тренутни број оболелих је 21.

Након што је још код двојице учесника Универзијаде потврђено присуство новог грипа, број заражених у Србији попео се на 21. То је за 6 особа више него што је било у петак (3. јун).

Потврда два нова случаја обољевања од грипа изазваног вирусом Х1Н1 међу спортистима на Универзијади у складу је са предвиђањима епидимиолога и епидимиолошком ситуацијом у земљи и свету

—Универзијада

Др Милан Јовановић Батут - институт за јавно здравлје Србије саопштио је да је у 18 од 21 случаја реч о људима који су допутовали из иностранства, тачније из држава у којој је детектовано присуство новог грипа, док су само две особе заражене у Србији и то зато што су имали контакт са предходно оболелима.

Оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Сомбора, Ниша, Србобрана, Нове Пазове и Шапца.

Међу оболелима су и тројица спортиста из Аустралије, Аргентине и Уганде.

У Универзитетском селу потврђена је сарадња са свим здравственим установама а шефови тимова свакод јутра извештаје о здравственом стању својих спортиста. То доприности бржем откривању симптома новог вируса и адекватнијем деловању епидемиолошких служби.

Извори

[уреди]