У Сирији почињени злочини против човечности

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. децембар 2011.
(Beta-AP) - Десетине сиријских војних команданата и званичника дали су дозволу или су издали директно наређење за убиства, мучење и илегална хапшења, током антивладиних протеста који су почели пре девет месеци, саопштила је у четвртак организација Хјуман рајтс воч.

Извештај групе на 88 страница под називом „Свим расположивим средствима!': Појединачна и командна одговорност за злочине против човечности у Сирији“, заснован је на више од 60 разговора са дезертерима из сиријске војске и обавештајних служби.

У извештају се идентификују 74 команданта и званичника који стоје иза наводних злочина.

„Дезертери су нам дали имена, ранг и положај оних који су издали наређења за убијање и сваки званичник именован у овом извештају, до највиших рангова сиријске владе, треба да одговара за злочине над сиријским народом“, казала је заменица директора за хитне ситуације у Хјуман рајтс вочу Ана Најстат.

У извештају се наводи да почињена убиства и мучење представљају злочине против човечности и да би Савет безбедности Организације уједињених нација требало да поднесе тужбу против Сирије Међународном кривичном суду.

Сирија тврди да иза побуне стоје наоружане банде и терористи, а не демонстранти који траже веће слободе и реформе у једном од најауторитарнијих режима на Блиској истоку.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg