У Савету безбедности УН подељен нови нацрт резолуције о Косову, док се забринутост Русије наставља

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу18. март 2009.


Њујорк / САД (Соутест јуропиан тајмс) Сједињене Државе и земље ЕУ поделили су у петак (13. јул) свој нови нацрт резолуције о Косову члановима Савета безбедности УН. Британска амбасадорка у УН Керен Пирс каже да ће о нацрту бити расправљано у понедељак.

Амерички амбасадор у УН Залмај Халилзад у петак је позвао Русију да не стави вето на нацрт резолуције којом се Савет безбедности позива да донесе одлуку уколико 120 дана нових разговора између Београда и Приштине не донесе резултат. Русија каже да се овај нацрт не разликује много од претходних верзија и да би поново водио имплементацији плана бившег изасланика УН-а Мартија Ахтисарија за надзирану независност. Заменик министра иностраних послова Владимир Титов у петак је наговестио да би Русија могла да изостане са дебате која се одржава у понедељак.

У међувремену, на косовске полицајце у суботу је отворена ватра када су отишли да провере извештаје да су у селу Радишево на северозападу примећени униформисани људи. Полицајци су узвратили ватру, али повређених није било.


Извор[уреди]