У Русији српске јабуке са већим нивоом пестицида

Извор: Викиновости

11. март 2013.
Русија -  (Beta) - У Русији је откривено да око 60 тона јабука из Србије садржи превисок ново пестицида, што је утврдјено провером три увозна контингента од почетка ове године, речено је у понедељак агенцији Бета у служби за контролу пољопривредних производа Росељхознадзор.

Премијер Русије Дмитриј Медведев је прошле недеље на једном саветовању о руској пољопривреди изјавио да увоз пољопривредних производа није увек прихватљив ни по цени, ни по квалитету, и као пример навео и Србију.

„Неке испоруке су једноставно опасне по здравље, због високе количине пестицида и нитрата. Последњи пример су биле јабуке из Пољске и Србије“, рекао је Медведев, а пренеле су руске државне телевизије.

Како је саопштила Управа Росељхознадзора за Калушку област, у фебруару је откривено 311 тона јабука са високим нивоом пестицида, највећи део из Пољске и Србије.

У саопштењу на сајту те управе, наводи се да су предузете организационе мере како се не би дозволио увоз опасних производа на територију Русије.

У Агенцији за контролу пољопривредних производа су навели да је 2009. године потписан меморандум о безбедности производа који се увозе из Србије у Русију.

Извор[уреди]