Пређи на садржај

У Прешеву је уклоњено обележје терористима

Извор: Викиновости


22. јануар 2013.
Брисел/ Белгија

(Beta) - Дијалог Београд-Приштина нема алтернативе, а српске власти су споменик у Прешеву уклониле зато што је то било обележје које су „припадници албанске мањине подигли терористима који су убијени у побуни 2001. кад су ти терористи напали српске власти“, изјавила је у уторак потпредседница српске владе Сузана Грубјешић у Европском парламенту у Бриселу.

„Ми смо, као одговорна држава, три недеље преговарали с представницима албанске мањине, и у то укључили ОЕБС и међународну заједницу, а то је унутрашња ствар Србије“, подвукла је потпредседница владе задужена за европске интеграције у расправи у Спољнополитичком одбору ЕП.

То не сме имати било какве последице по регион, рекла је Грубјешић и подвукла да ће се дијалог с албанском мањином на југу Србије наставити како се такви инциденти не би поновили.

Она је упозорила да су као одговор на овај догађај косовски Албанци уништили много споменика на српским гробљима на Косову.

Грубјешићева је, одговарајући на једно питање, рекла да се очекује да до сусрета српског председника Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјаге дође што пре у склопу сталног дијалога две стране, али да не зна кад ће до тога доћи.

„Највећи изазов за то да Србија добије датум преговора о чланству у Европској унији јесте нормализација односа с Приштином“, рекла је Грубјешићева и додала да све заинтересоване стране морају прагматично деловати како би се нашло „поштено и прихватљиво решење“ на Косову.

„Верујемо да ће ЕУ признати да је дијалог Београда с Приштином сталан, видљив и трајан“, додала је и подвукла да је реформски процес такође снажно настављен.

Извор[уреди]