У Пољској је забележен први случај птичјег грипа

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагуПатрола која чува приступ забрањеној зони где су нађени угинули лабуди
Службе које обезбеђују терен око пристаништа

5. март 2006.
Торуњ/ Пољска

Како је незванично објавила Пољска телевизијска станица TVN24, мртав лабуд пронађен пре два дана у Торуњу заражен је птичијим грипом. Главни доктор ветеринарства Кжиштоф Јаждзевски у изјави PAP-у није потврдио, али није ни негирао ту информацију.

Мртве птице пронађене су у Торуњу (војводство Кујавско-Поморје) близу Филаделфијског булевара код реке Висле. Булевар, као и околне улице затворен је за кретање.

У циљу расправе о ситуацији скупио се месни кризни штаб.

У подне у министарству пољопривреде одржала се спецјална конференција за медије на којој су објављени детаљи везани за појаву птичијег грипа у Торуњу. Министар пољопривреде је на конференцији изјавио да су лабудови нађени у Торуњу заражени птичијим грипом.

Још увек се незна да ли је то најопаснија варијанта грипа H5N1, али сазнаће се после испитивања која се врше у Лондону. Резултати се очекују средином недеље.

Прве сумње о птичијем грипу у Пољској јавиле су се средином фебруара 2006. године. На обали Балтичког мора нађено је неколико угинулих лабудова. Каснија испитивања су показала да лабудови нису били заражени птичијим грипом.

Извори[уреди]