У Паризу и Берлину гејпараде, у Русији власти спречиле скуп

Извор: Викиновости


26. јун 2011.
Париз/ Берлин (Beta-AP) - Десетине хиљада људи учествовало је у суботу на геј паради у Паризу, поздрављајући легализацију геј бракова у Њујорку и захтевајући да и Француска следи тај корак, а сличан скуп одржан је и у Берлину.

Скупу у француској престоници присуствовале су и водеће личности левичарских странака те земље, који су питање бракова између истополних особа уврстили и у своје кампање за изборе 2012. године. Француски парламент пре две недеље одбацио је закон о легализацији геј бракова, чије је усвајање тражила опозициона Социјалистичка странка, упркос растућој подршци том питању у француској јавности.

Геј парада одржана је и у немачкој престоници, где су хиљаде људи позвале на већа права за хомосексуалце, лезбијке, бисексуалце и траншексуалце. Градоначелник Берлина Клаус Вовереит позвао је на веће прихватање разлика у ЕУ, пре свега међу младјим и будућим чланицама Уније из балтичког или балканског региона.

У Русији се, међутим, покушај активиста за права хомосексуалаца да у Санкт Петербургу одрже скуп за који нису имали дозволу, завршио хапшењем 14 особа.

Уочи одржавања скупа, неидентификовани нападачи напали су активсте који су захтевали права за геј особе, покушавши да им отму транспаренте, а агенције су јавиле да је међу ухапшеним демонстрантима био и један од нападача.

Извор[уреди]