Пређи на садржај

У Немачкој јача екстремна десница

Извор: Викиновости
Десничари марширају
Слика: Samuel3333.

15. децембар 2014.
Берлин/ Европска унија (Beta-AFP) - У Немачкој расте број активиста екстремно десничарских покрета и расистичких акција, пише у недељу лист „Велт ам зонтаг“ (Welt am Sonntag).

„На националном нивоу примећујемо значајан пораст ксенофобицних преступа“, рекао је шеф федералне полиције Холгер Минк на састанку министара унутрашњих послова 16 немачких савезних држава.

По подацима немачке обавештајне службе, у Немачкој има 22.000 симпатизера екстремне деснице, међу којма су више од четвртине неонацисти. Верује се да је око 10.000 њих активно у покретима којима припадају.

Ове године је у савезној држави Саксонија забележено рекордних 179 ксенофобних преступа, што је 27 више него прошле године.

Немачка је за имигранте у главна дестинација у Европи, што је делимично одредило јачање популизма, а последњих недеља све је више скупова на којима се изражавају непријатељски ставови према странцима.

У ноћи између четвртка и петка код Нирнберга од пожара су оштећене три зграде у којима је требало да буду смештене избеглице. Верује се да је пожар подметнут, а у близини су нацртани кукасти крстови.

Извор[уреди]