У Крагујевцу - значајно смањење стопе криминала

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. фебруар 2010.
Крагујевац

Савет за безбедност града Крагујевца одржао је данас трећу редовну седницу на којој је поред осталог разматран извештај о раду за 2009. годину као и иницијатива за доделу признања града Крагујевца.

Стање безбедности у нашем граду за претходну годину, према речима Ивана Ђоровића начелника Полцијске управе у Крагујевцу карактерише смањење броја кривичних дела са непознатим извршиоцем за 7,5 посто, док су прекршаји из области јавног реда и мира на нивоу из 2008. године.

На територији града Крагујевца и шест општина, на којима послове безбедности обавља Полицијска управа Крагујевац, дневно се у просеку изврше два кривична дела са непознатим извршиоцем и око пет прекршаја из области јавног реда и мира. Проценат расветљавања остао је на нивоу из претходних година, преко 61,5 процената, што је истакао је Ђоровић, далеко изнад републичког просека.

То практично значи да је у претходном петогодишњем периоду број кривичних дела са непознатим извршиоцем мањи за 40 процената, и уз смањење прекршаја из области јавног реда и мира, чини општу слику стања безбедности, тако да можемо да кажемо да је дошло до значајног смањења стопе криминала у Крагујевцу.

Оно што је подједнако битно као и статистика, то је однос и мишљење грађана. Мој лични утисак је, каже Ђоровић, да грађани исказују задовољство радом полиције, проблеме решавамо у ходу, најбрже што можемо, тако да са стањем безбедности у граду можемо да будемо задовољни.

На данашњој седници разматрани су извештаји о раду свих радних тела за 2009. годину. У претходном периоду Савет за безбедност, према пречима председника Верољуба Стевановића није се тако често састајао, али с обзиром на стање безбедности које је данас далеко повољније, договорили смо се да редовне сатсанке одржавамо бар једном месечно. Заједнички је закључак да Савет за безбедност може да буде више него задовољан оствареним резултатима рада радних тела, али је чињеница да увек може боље. Управо ће Савет тим деловањем, састанцима и предлозима, успети да направи још један искорак у безбедности. Ми као град заиста предњачимо у том домену и тако морамо и да наставимо.

На седници је разматрана и иницијатива појединих инстутуција, установа и појединаца којом је предложено да Ђурђевданску награду града Крагујевца ове године добије начелник Полицијске управе у Крагујевцу Иван Ђоровић. Чланови Савета за безбедност једногласно су подржали ту иницијативу, која ће потом проћи кроз скупштинску процедуру.

Извор[уреди]