У Крагујевцу одржан Округли сто Агенције за борбу против корупције

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

13. март 2010.
Крагујевац/ Србија У Скупштинској сали града Крагујевца данас је одржан округли сто Агенције за борбу против корупције на тему сукоба интереса. Циљ организованог округлог стола је иницирање остваривања сарадње између локалне самоуправе и Агенције за борбу против корупције. Округлом столу присуствовали су функционери града Крагујевца и ближих градова и општина.

Закон је усвојен крајем октобра 2008. године, ступио је на снагу почетком новембра месеца исте године, а примењује се од 1. јануара 2010. године. У оквиру закона између осталог налазе се и надзор над спровођењем Националне стратегије за борбу против корупције, односно Акционог плана за примену стратегије, решавања о питању сукоба интереса што је тема данашњег округлог стола у Крагујевцу. Овај елемент сукоба интереса је најзначајнији код корупције и зато је тај сегмент веома осетљива материја. Примена овог закона је почетак решавања коруптивних ситуација у Србији - рекла је директорка Агенције за борбу против корупције, Зорана Марковић.

Према речима директорке Агенције ово је друга серија округлих столова на тему сукоба интереса док је прва била намењена подношењу извештаја о имовини и приходима. То је била прва обавеза која је требало да се изврши. Рок од 90 дана који је законом остављен функционерима у Србији истиче 1. априла.

Ступање Закона Агенције за борбу против корупције у тренутку када ступа на снагу затиче у већ легитимно конституисаним органима функционере са две функције. Ретроактивном применом правила може се угрозити демократски поредак и неприкосновеност изборне воље грађана. Моје мишљење, а мишљење је челника локалне самоуправе Крагујевца - истакао је Саша Миленић, председник Скупштине града - је изузетно важна тема којом се Агенција бави и мора бити одбрањена без конфликта са другим темама важним за демократију као што су неприкосновеност воље грађана, страначки плурализам и слично и даје најелегантније решење, одлагање примене ових ретроактивних делова закона до наредних избора када ће се примењивати већ на процедуру кандидовања што је у духу закона. Уверен сам да многи политички актери, не само појединци него и организације имају исти став, али је тешко проценити да ли ће у скупштинску процедуру ући таква врста предлога. Сматрам да је свако ретроактивно примењивање чак и најбољих правила ипак погрешан пут успостављању вишег степена уређености друштва - додао је председник Скупштине града Крагујевца.

Извор[уреди]