Пређи на садржај

У Војводини нема сепаратизма

Извор: Викиновости28. новембар 2011.
Србија -  (Beta) - Посланица Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Александра Јерков рекла је у понедељак у Београду да у тој покрајини нема сепаратистичких тенденција и да их никада није било, као и да се та ЛСВ залаже за веће надлежности Војводине, али не за независну државу.

Она је казала новинарима у Скупштини Србије да је ЛСВ 1999. године понудила програмски документ „Војводина република“ али да је разлика између тог предлога и предлога професора Драгана Веселинова у томе што ЛСВ није предвиђао независну републику већ републику у оквиру Србије која би у том случају била федерализована.

Професор Факултета политичких наука у Београду Драган Веселинов у недељу је рекао да Војводина треба да добије статус републике.

Посланик Демократске странке (ДС) Влатко Ратковић оценио је у Београду да је прича о независној републици Војводини „смешна“ и да су Србији потребна децентрализација и веће надлежности нижих нивоа власти.

Посланик Српске напредне странке Јоргованка Табаковић рекла је да је беспредметно говорити о Војводини као о независној републици.

„Стварност је да је Војводина северна српска покрајина и да је Србија јединствена, ...да нико не жели Србију да раздваја, али сви желе да живе боље и од свог рада“, рекла је она новинарима у Скупштини Србије.

Српска радикалне странка (СРС) оптужила је председника Републике Бориса Тадића да је одговоран за стварање услова за бујање сепаратизма и оценила да ће и питање Војводина бити нови услов за прикључење Србије ЕУ.

Извор[уреди]