Пређи на садржај

У Војводини највише посланика за ДС

Извор: Викиновости


Застава Војводине
Застава Војводине

10. мај 2012.
Нови Сад-  (Бета) - Покрајинска изборна комисија у среду је саопштила коначне резултате избора за Скупштину Војводине по пропорционалном систему, а највише посланичких места освојила је коалиција окупљена око Демократске странке која ће имати 16 мандата.

Коалиција око Српске напредне странке освојила је 14 мандата, а коалиција коју предводи Социјалистичка партија Србије добила је девет мандата.

Следе Лига социјалдемократа Војводине са осам мандата, Српска радикална странка са пет, па Савез војвођанских Мадјара и Демократска странка Србије које су освојиле по четири посланика.

Цензус нису прешли Преокрет (4,76 одсто гласова), Двери (4,56) и УРС (3,85). Све остале листе освојиле су далеко мање гласова.

Посланици у Скупштини Војводине бирају се по комбинованом систему. Половина од 120 посланика бира се по пропорционалном систему, док се друга половина бира на двокружним већинским изборима.

Право гласа на покрајинским изборима искористило је нешто више од милион бирача или 58,3 одсто гласача. Од тог броја 4,69 одсто је било неважећих листића.

Други круг за избор посланика по већинском систему биће одржан 20. маја.

Извор[уреди]